pátek 8. ledna 2016

Není ostruha jako ostruha


Opravdu není ostruha jako ostruha? 


Pojďme se podívat na různé názory ohledně příčin a léčby ostruhy patní.

Obecně lze patní ostruhu popsat jako bolest v patě nebo na spodní straně chodidla.

Z pohledu reflexologie jde o problém s pohybem a jedinec se bojí jednat navzdory tomu, že chce. Ulpívá na minulosti.


Z medicínského hlediska dochází nesprávným namáháním a přetěžováním k přetížení šlachy chodidla a v důsledku stálého přetěžování a napětí se rozvine zánět (fascitis plantaris). Ten časem zvápenatí a vytvoří se klasická patní ostruha.


Je zajímavé, jak se některé výklady příčin protínají.


Jedním z významu slova ostruha je pobídka, dostat se kupředu.

A jednou z možných příčin je nadváha, kdy dochází k nadměrnému tlaku na chodidlo. U lidí, kteří mají nadváhu, mohou tak podle jiného výkladu být ostruhy důsledkem potřeby posunout se vpřed a pokračovat v pohybu. Chybí jim energie.

Další příčinou může být příliš velké zatížení např. u běžců, kteří často překračují hranice svých fyzických schopností, nebo u jedinců kteří začnou zatěžovat chodidla intenzivně, po období malé či žádné sportovní aktivity. Ostruha zde může být jako důsledek neustálého přemáhání a pobízení vstříc cílům.

Jednou z hlavních příčin pak je špatná obuv.


Většina sportovní obuvi má zvednutou patu až několik centimetrů, a odpruženou špičku kvůli lepšímu odvíjení boty od podložky. Prsty jsou udržovány v nepřirozené hyperextezní poloze. Dlouhodobá hyperextenze prstů tak vyvolává nadměrné napětí plantární fascie, která nakonec oslabí nožní klenbu, čímž dojde ke snížení absorpce nárazů a významně se sníží pružinový efekt nožní klenby.

Všimněte si rozdíl, pokud stojíte bosí a pokud máte na nohou sportovní obuvi se zvednutou patou a odpruženou špičkou. Bosé chodidlo leží přímo na zemi a pata i prsty se nachází v jedné rovině. V botě s odpruženou špičkou jsou prsty po celou dobu v nepřirozené poloze, čímž dochází k nadměrnému zatěžování plantární fascie.


Další následky vyvýšené paty:


-          Posouvá těžiště směrem k přední části chodidla
-          Zkrácuje Achillovu šlachu, čímž se sníží mobilita v kotníku a omezí se pohyb do dorsiflexe.
-          Mění pozici kloubů a ovlivňuje postoj – zvýšená zátěž na prsty a kolena.
-          Výplň pod patou způsobuje tvrdý došlap na patu.

Obuv s odpruženou špičkou také znehybňuje prsty a drží je, jak již bylo řečeno v nepřirozené hyperextenzi. Pevná podrážka obuvi doslova znehybní chodidlo a tím dojde k omezení jemných vyrovnávacích pohybů. Všechny tyto faktory přispívají k atrofii svalstva a oslabování vazů v chodidle a propadu nožní klenby. Dochází k útlaku struktur na spodní straně chodidel, a tím dojde k útlačování nervů, omezení průtoku krve a lymfy.

Pří přirozené chůzi noha došlapuje přes patu na nožní klenbu, a poté se přes prsty a palec odráží k dalšímu kroku.



Některé druhy sportovní obuvi mají tak pevné podrážky, že se skoro vůbec neohýbají a pokud ano, tak nesprávným způsobem a na nevhodném místě.  Tvrdá podrážka sportovní obuvi v kombinaci se zvýšenou patou a odpruženou špičkou mění přirozený pohyb na pohyb houpavý, čímž se eliminuje funkce nožní klenby.

Léčba:

-         Zapracujte na držení těla a pohybových návycích














-          Vyberte vhodnou obuv























-          Zlepšete flexibilitu v kotníku
















-          Posilujte svaly nohou a chodidel








-          Protahujte a masírujte svaly nohou a chodidel














-          Zkuste chůzi na boso





Emocionální uzdravení:

Zeptejte se sami sebe, jestli je nějaká oblast vašeho života ve které máte strach se posunout. Popřemýšlejte, co vás brzdí a jestli chcete i nadále setrvávat v současné situaci. Pokud ne, tak udělejte první krok, abyste se mohli posunout.

Věřím, že tyto informace pro vás budou přínosné a rád je v případě zájmu doplním. Teď už je však jen na vás, co si odnesete a jak s tím naložíte. :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat